GA OP AVONTUUR
Onze mooiste jeugdherinneringen zijn vaak de momenten dat we met vriendjes in een hoge boom klommen of ons zo goed verstopt hadden, dat niemand ons kon vinden. Of die keer dat we in de zomer een heel parcours aan watergangen hadden gegraven en tot over onze oren onder de modderzaten.
Buiten spelen is niet alleen leuk, het is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen! Het draagt bij aan de sociale, fysieke, creatieve en motorische ontwikkeling van jonge mensen. Met deze wetenschap ontwerpen we graag uitdagende speelplekken die kinderen prikkelen om op ontdekking te gaan. Waar mogelijk maken we gebruik van de omgeving om de grenzen te kunnen verleggen.
NATUURLIJK SPELEN
Het heet niet voor niets ‘Natuurlijk spelen’. Naast alle (hieronder benoemde) belangrijke redenen om schoolpleinen, recreatieterreinen of andere speelgelegenheden om te turnen, moet ook de natuur er baat bij hebben. Waar mogelijk koppelen we daarom ook de hemelwaterafvoeren van omringende gebouwen af. Hierdoor stroomt kostbaar water niet meer nutteloos de riolering in maar wordt het geïnfiltreerd in wadi’s en infiltratiekratten. In het eerste geval kunnen kinderen er ook nog eens lekker doorheen banjeren! Verder passen we zoveel mogelijk planten toe die iets bijdragen aan de natuur. Of dat nou is voor de insecten, vogels of eekhoorns, alles is meegenomen.
KLIMMEN EN KLAUTEREN
Kinderen hebben fysieke uitdaging nodig om te groeien en hun lichamen te ontwikkelen. Wat is er dan mooier om aan een dikke boomtak te bungelen, te springen van stam naar stam of al balancerend over een boomstam naar de overkant te gaan? Wij gebruiken hiervoor diverse houtsoorten zoals Acacia, Eik en Den. Soms in de vorm van een complete (liggende) boom met dikke zijtakken waarin de kinderen veilig kunnen klimmen of balanceerstammen met stappalen. Aanvullend worden er ook diverse klautertoestellen gebruikt zoals een autobandenwand of klimwand.
WATERBALLET
De aantrekkingskracht van water op kinderen is iets heel bijzonders. Zeker in combinatie met zand! Urenlang kunnen ze daarmee kliederen, zandkastelen maken, watertunnels graven en noem maar op. Door een waterbron te slaan in combinatie met een handpomp beschikken de kinderen over schoon water om mee te spelen. Doordat het grondwater op dezelfde plek weer bezinkt, wordt het gelijk teruggegeven aan de natuur. Vaak brengen we een aantal houten watergoten aan of maken we een beekbedding van beton met natuursteenkeien. De rest verzinnen de kinderen er moeiteloos bij.
HUISJES
Speelhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Vaak in combinatie met een glijbaan, klimladders of touwen. Wanneer het regent kunnen de kinderen hierin vaak toch nog lekker spelen door het dak boven hun hoofd. Een speelhuisje is daardoor geen doel an sich, maar een middel waarmee de kinderen zelf een invulling kunnen bedenken. Daarnaast dient een speelhuisje vaak als uitkijkpunt.
Ook een speelhuisje kun je op een natuurlijker manier benaderen door bijvoorbeeld een tipi te maken van lange (eiken)takken. Een paar kleden er bovenop en er ontstaan de wildste indianen- en cowboyverhalen.
SPEELTOESTELLEN
Het bovenstaande geldt ook voor speeltoestellen. Deze zijn eindeloos te combineren en vormen naast een spel-element ook vaak een aanleiding tot een eigen invulling. Met een vogelnestschommel kun je bijvoorbeeld ook een leuk ballenvangspel doen. Wij kunnen adviseren in elkaar aanvullende speeltoestellen voor elk budget.
UITDAGEND GROEN
Beplanting was vroeger puur opvulling van loze ruimtes. Tegenwoordig is het belang van planten gelukkig wel erkend. Het is onmisbaar voor koelte, CO2- en fijnstofopname, biodiversiteit en waterbuffering. Daarnaast is groen zeer educatief door de belevingswaarde van geuren, kleuren en smaak. Wij passen zoveel mogelijk planten toe die waardevol zijn voor vlinders, bijen, insecten en vogels. En hoe leuk is het dat je een Eekhoorn eikels of hazelnoten ziet verzamelen! Een deel van de planten geeft ook vruchten waarvan de kinderen mogen plukken, zoals appels, peren en bessen. Verder gebruiken we hogere heesters voor verstopbosjes, natuurlijke hutjes en tunnels. Daar kan geen speelhuisje tegenop.
DE CIRKEL IS ROND
Bovenstaand zinnetje is eigenlijk de uitleg van het populaire woord ‘circulair’. Hiermee wordt in dit verband met name hergebruik van materialen en groen bedoeld. Dus nog voor recycling aan de orde is. Bij het opstellen van een ‘natuurlijk spelen’ plan kijken we goed welke aanwezige materialen een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Zo geven we oude zandbakranden een nieuw leven als rand voor een speelkuil en gebruiken we vrijkomende stoeptegels in amfitheaters en zitmuren. Wanneer er bomen moeten verdwijnen kunnen stammen en takken als klimboom, stappaal of balanceerstam worden benut. Oude betonpoefjes worden ineens mega stapstenen in een speelbosje en afgedankte autobanden worden dankbare klauter- en doorsluipobjecten.
Advies over natuurlijk spelen?
Behoefte aan persoonlijk advies met betrekking tot natuurlijk spelen? Neem dan contact met ons op middels onderstaand contactformulier.